Omanische Heilpflanze im Fokus der Phytochemie IPB-Wissenschaftler und Partner aus Dhofar haben jüngst die omanische Heilpflanze Terminalia dhofarica unter die phytochemische Lupe genommen. Die Pflanze ist reich an…
Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Dippe, M.; Bauer, A.-K.; Porzel, A.; Funke, E.; Müller, A. O.; Schmidt, J.; Beier, M.; Wessjohann, L. A.;Coenzyme A‐Conjugated Cinnamic Acids – Enzymatic Synthesis of a CoA‐Ester Library and Application in Biocatalytic Cascades to Vanillin DerivativesAdv. Synth. Catal.3615346-5350(2019)DOI: 10.1002/adsc.201900892
We present a bioorthogonal method for the ligation of coenzyme A (CoA) with cinnamic acids. The reaction, which is the initial step in the biosynthesis of a multitude of bioactive secondary metabolites, is catalyzed by a promiscuous plant ligase and yields CoA conjugates with different functionalization in high purity and without formation of by‐products. Its applicability in biosynthetic cascades is shown for the direct transformation of cinnamic acids into natural benzaldehydes (like vanillin) or artificial derivatives (e. g. ethylvanillin).