Unser 10. Leibniz Plant Biochemistry Symposium am 7. und 8. Mai war ein großer Erfolg. Thematisch ging es in diesem Jahr um neue Methoden und Forschungsansätze der Naturstoffchemie. Die exzellenten Vorträge über Wirkstoffe…
Omanische Heilpflanze im Fokus der Phytochemie IPB-Wissenschaftler und Partner aus Dhofar haben jüngst die omanische Heilpflanze Terminalia dhofarica unter die phytochemische Lupe genommen. Die Pflanze ist reich an…
Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Rosemary extracts containing the phenolic diterpenes carnosic acid and its derivative carnosol are approved food additives used in an increasingly wide range of products to enhance shelf-life, thanks to their high anti-oxidant activity. We describe here the elucidation of the complete biosynthetic pathway of carnosic acid and its reconstitution in yeast cells. Cytochrome P450 oxygenases (CYP76AH22-24) from Rosmarinus officinalis and Salvia fruticosa already characterized as ferruginol synthases are also able to produce 11-hydroxyferruginol. Modelling-based mutagenesis of three amino acids in the related ferruginol synthase (CYP76AH1) from S. miltiorrhiza is sufficient to convert it to a 11-hydroxyferruginol synthase (HFS). The three sequential C20 oxidations for the conversion of 11-hydroxyferruginol to carnosic acid are catalysed by the related CYP76AK6-8. The availability of the genes for the biosynthesis of carnosic acid opens opportunities for the metabolic engineering of phenolic diterpenes, a class of compounds with potent anti-oxidant, anti-inflammatory and anti-tumour activities.