Unser 10. Leibniz Plant Biochemistry Symposium am 7. und 8. Mai war ein großer Erfolg. Thematisch ging es in diesem Jahr um neue Methoden und Forschungsansätze der Naturstoffchemie. Die exzellenten Vorträge über Wirkstoffe…
Omanische Heilpflanze im Fokus der Phytochemie IPB-Wissenschaftler und Partner aus Dhofar haben jüngst die omanische Heilpflanze Terminalia dhofarica unter die phytochemische Lupe genommen. Die Pflanze ist reich an…
Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Three new glucosylceramides (GluCers) named malusides I–III (1–3) were isolated from apple (cultivars of Malus domestica) pomace (fruit material remaining after juice extraction). An unusual oxo/hydroxy group pattern within the sphingadienine (d18:2) type sphingoid base was observed. All compounds contained the same α-hydroxylated fatty acid (h16:0) and a β-D-glucose moiety. Their structures were assigned on the basis of one- and two-dimensional (1D and 2D) nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopic analyses and mass spectrometry (MS) measurements.
Publikation
Aulinger, K.; Arnold, N.; Steglich, W.;Metabolites of 2-Aminophenol from Fruit Bodies of Lepiota americana (Agaricales)Z. Naturforsch. C55481-484(2000)DOI: 10.1515/znc-2000-5-628
From the acetone extract of the North American toadstool Lepiota americana 2-aminophenoxazin-3-one (1) and a novel amino-1,4-benzoquinone derivative, lepiotaquinone (2), were isolated. The structure of 2 was confirmed by its preparation from 2-aminophenol and amino-1,4-benzoquinone.