Unser 10. Leibniz Plant Biochemistry Symposium am 7. und 8. Mai war ein großer Erfolg. Thematisch ging es in diesem Jahr um neue Methoden und Forschungsansätze der Naturstoffchemie. Die exzellenten Vorträge über Wirkstoffe…
Omanische Heilpflanze im Fokus der Phytochemie IPB-Wissenschaftler und Partner aus Dhofar haben jüngst die omanische Heilpflanze Terminalia dhofarica unter die phytochemische Lupe genommen. Die Pflanze ist reich an…
Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Chemistry assigns phosphate (Pi) dominant roles in metabolism; however, it also renders the macronutrient a genuinely limiting factor of plant productivity. Pi bioavailability is restricted by low Pi mobility in soil and antagonized by metallic toxicities, which force roots to actively seek and selectively acquire the vital element. During the past few years, a first conceptual outline has emerged of the sensory mechanisms at root tips, which monitor external Pi and transmit the edaphic cue to inform root development. This review highlights new aspects of the Pi acquisition strategy of Arabidopsis roots, as well as a framework of local Pi sensing in the context of antagonistic interactions between Pi and its major associated metallic cations, Fe3+ and Al3+.