Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Seit Februar 2021 bietet Wolfgang Brandt, ehemaliger Leiter der Arbeitsgruppe Computerchemie am IPB, sein Citizen Science-Projekt zur Pilzbestimmung an. Dafür hat er in regelmäßigen Abständen öffentliche Vorträge zur Vielfalt…
Mpetga, J. D. S.; Nago, R. D. T.; Tamokou, J.-D.-D.; Fobofou, S. A. T.; Bitchagno, G. T. M.; Wessjohann, L. A.; Tene, M.; Ngouela, A. S.;A new ceramide from Cissus aralioides Baker (Vitaceae) and its antimicrobial activityChem. Biodivers.19e202200678(2022)DOI: 10.1002/cbdv.202200678
Purification through repeated column chromatography over silica gel and Sephadex LH-20 of the ethanol extract of the stems of Cissus aralioides (Baker) Planch. resulted in the isolation of a new ceramide, aralioidamide A (1) along with five known compounds (2-6). Their structures were determined by the extensive analysis of their spectroscopic (1D and 2D NMR) and spectrometric data, and comparison with those reported in the literature. Aralioidamide A (1) displayed weak antibacterial activity (MIC = 256 μg/mL) against Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus and Shigella flexneri and was inactive (MIC > 256 μg/mL) against the tested fungi.