Unser 10. Leibniz Plant Biochemistry Symposium am 7. und 8. Mai war ein großer Erfolg. Thematisch ging es in diesem Jahr um neue Methoden und Forschungsansätze der Naturstoffchemie. Die exzellenten Vorträge über Wirkstoffe…
Omanische Heilpflanze im Fokus der Phytochemie IPB-Wissenschaftler und Partner aus Dhofar haben jüngst die omanische Heilpflanze Terminalia dhofarica unter die phytochemische Lupe genommen. Die Pflanze ist reich an…
Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Rosemary and sage species from Lamiaceae contain high amounts of structurally related but diverse abietane diterpenes. A number of substances from this compound family have potential pharmacological activities and are used in the food and cosmetic industry. This has raised interest in their biosynthesis. Investigations in Rosmarinus officinalis and some sage species have uncovered two main groups of cytochrome P450 oxygenases that are involved in the oxidation of the precursor abietatriene. CYP76AHs produce ferruginol and 11-hydroxyferruginol, while CYP76AKs catalyze oxidations at the C20 position. Using a modular Golden-Gate-compatible assembly system for yeast expression, these enzymes were systematically tested either alone or in combination. A total of 14 abietane diterpenes could be detected, 8 of which have not been reported thus far. We demonstrate here that yeast is a valid system for engineering and reconstituting the abietane diterpene network, allowing for the discovery of novel compounds with potential bioactivity.