Unser 10. Leibniz Plant Biochemistry Symposium am 7. und 8. Mai war ein großer Erfolg. Thematisch ging es in diesem Jahr um neue Methoden und Forschungsansätze der Naturstoffchemie. Die exzellenten Vorträge über Wirkstoffe…
Omanische Heilpflanze im Fokus der Phytochemie IPB-Wissenschaftler und Partner aus Dhofar haben jüngst die omanische Heilpflanze Terminalia dhofarica unter die phytochemische Lupe genommen. Die Pflanze ist reich an…
Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Sontag, B.; Rüth, M.; Spiteller, P.; Arnold, N.; Steglich, W.; Reichert, M.; Bringmann, G.;Chromogenic Meroterpenoids from the Mushrooms Russula ochroleuca and R. viscidaEur. J. Org. Chem.20061023-1033(2006)DOI: 10.1002/ejoc.200500714
The spirodioxolactone ochroleucin A1 (1 ) is responsible for the red colour produced when the stalk base of Russula ochroleuca and R. viscida is treated with aqueous KOH. The labile chromogen rearranges easily into the isomeric dilactoneochroleucin A2 (2 ). Ochroleucin A1 is accompanied by the biosynthetically related hemiacetal ochroleucin B (5 ). The new compounds, whose structures were established by MS and NMR methods, appear to be derived biosynthetically by oxidative condensation of two monomeric units. One of them, 2,5‐dihydroxy‐4‐(3‐methylbut‐3‐en‐1‐ynyl)benzaldehyde (6 ), was detected in the crude toadstool extract by GC/MS comparison with a synthetic sample. The absolute configurations of the ochroleucins A1 and B have been determined by quantum chemical calculation of their CD spectra.