Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Seit Februar 2021 bietet Wolfgang Brandt, ehemaliger Leiter der Arbeitsgruppe Computerchemie am IPB, sein Citizen Science-Projekt zur Pilzbestimmung an. Dafür hat er in regelmäßigen Abständen öffentliche Vorträge zur Vielfalt…
Pyrofomins A-D, four polyoxygenated sesquiterpenoids have been isolated from the methanolic extract of the fruit bodies of Pyrofomes demidoffii. Their structures are elucidated by IR, HR-FTICR-MS, and 2D NMR spectroscopy. Furthermore, the cedrane carbon skeleton of pyrofomin A (1) is confirmed by X-ray crystallographic analysis. The sesquiterpenoids 1–4 show neither cytotoxicity against KB cells nor antimicrobial activity.
Publikation
Myint Khine, M.; Franke, K.; Arnold, N.; Porzel, A.; Schmidt, J.; Wessjohann, L. A.;A new cardenolide from the roots of Streptocaulon tomentosumFitoterapia75779-781(2004)DOI: 10.1016/j.fitote.2004.06.007
A new cardenolide, (17α)-H-periplogenin-3-O-β-d-glucopyranosyl-(1–4)-2-O-acetyl-3-O-methyl-β-fucopyranoside (1), was isolated from the roots of Streptocaulon tomentosum.
Publikation
Blitzke, T.; Masaoud, M.; Schmidt, J.;Constituents of Aloe rubroviolaceaFitoterapia7278-79(2001)DOI: 10.1016/S0367-326X(00)00239-2