Geschmack ist vorhersagbar: Mit FlavorMiner. FlavorMiner heißt das Tool, das IPB-Chemiker und Partner aus Kolumbien jüngst entwickelt haben. Das Programm kann, basierend auf maschinellem Lernen (KI), anhand der…
Seit Februar 2021 bietet Wolfgang Brandt, ehemaliger Leiter der Arbeitsgruppe Computerchemie am IPB, sein Citizen Science-Projekt zur Pilzbestimmung an. Dafür hat er in regelmäßigen Abständen öffentliche Vorträge zur Vielfalt…
Two new N ‐glucosylated indole alkaloids were isolated from fruiting bodies of the basidiomycete Cortinarius brunneus (Pers .) Fr . The structures were elucidated by means of the spectroscopic data. Additionally, the very recently reported compounds N‐ 1‐β‐ glucopyranosyl‐3‐(carboxymethyl)‐1H ‐indole (3 ) and N‐ 1‐β‐ glucopyranosyl‐3‐(2‐methoxy‐2‐oxoethyl)‐1H ‐indole (4 ) could be detected. Compound 3 is the N ‐glucoside of the plant‐growth regulator 1H ‐indole‐3‐acetic acid (IAA), but, in contrast, it does not exhibit auxin‐like activity in an Arabidopsis thaliana tap root elongation assay.