Dem IPB wird erneut ein beispielhaftes Handeln im Sinne einer chancengleichheitsorientierten Personal- und Organisationspolitik bescheinigt. Das Institut erhält zum 6. Mal in Folge das TOTAL E-QUALITY…
Die Plant Science Student Conference (PSSC) wird seit 20 Jahren im jährlichen Wechsel von Studierenden der beiden Leibniz-Institute IPK und IPB organisiert. Im Interview erläutern Christina Wäsch…
Bojahr, J.; Obst, K.; Brockhoff, A.; Reichelt, K.; Brandt, W.; Pienkny, S.; Ley, J. P.; Wessjohann, L.; Meyerhof, W.;Interaction of novel sweeteners from Mycetia balansae with the human sweet taste receptorHofmann, T., et al., eds.253-257(2014)
In times where overweight and diabetes are major health issues, the demand for taste–optimized low-calorie sweeteners and sweetness enhancers is increasing. The consumer’s preference for natural food ingredients has enforced the search for natural sweeteners. A potential source of such a natural non-nutritive sweetener is the Vietnamese plant Mycetia balansae, which is used for sweetening by locals. We have identified the sweet principle of Mycetia balansae using sensory-guided analysis and characterized its action on the human sweet taste receptor with an integrated approach combining homology modelling and cell-based functional receptor expression.